miljösvep

26 Jun 12:11

 Förvarings-/matlådor i glas från MUJI

 

Jag vet inte hur mycket ni hängt med i Bisfenol-debatten som dragit igång de senaste veckorna? Det är egentligen ingen nyhet men jag är tacksam för att det drog igång igen för det fick upp mina ögon och gav mig en spark i baken att göra något. Bisfenol A är ett otrevligt ämnen som är hormonstörande och cancerframkallande. Bland annat hittas det i konserver, på kvitton och i plast, det kan överföras till maten när plasten värms upp. Det känns lite jobbigt att jag under fyra år värmt min lunch i matlådan av plast och ätit. Men det går ju inte att göra något åt det som varit däremot vad som komma skall, det är ju det fantastiska när man får kunskap om något! I veckan tog jag ett första steg och köpta matlådor i glas från MUJI. Locket är i plast men så länge det inte har kontakt med maten så är det okej. Riktigt snygga är dom! Liksom nästan allt som kommer från MUJI, i mitt tycke. Sen ska vi försöka att minska vårt plastanvändande över lag, det mår naturen mycket bättre av! Ni vet väl att plast i nästa alla fall görs av råolja eller naturgas, alltså fossila bränslen? Att oljan sinar påverkar alltså inte bara bensinpriset….

 

 

 

Även mamma och Ola fick en spark i baken och dom har bland annat bytt ut kaffekokaren i plast till en sånhär snygg en i glas från Moderna museet.

 

Vi kan inte vänta på att politikerna ska fatta beslut och stifta lagar. Det går på tok för långsamt! Du måste göra ett aktivt val och undvika, i den mån det går, saker som innehåller kemikalier och giftiga ämnen. Köp ekologisk mat och läs på innehållsdeklarationen om vad det faktiskt är du köper. Det mår både du, miljön och framförallt dina barn bra av. Ta en titt nedan på Naturskyddsföreningens senaste kampanj – Cocktaileffekten.

 

 

(denna förbaskade kodmall gör att jag inte kan förstora eller centrera denna video. Tyvärr. Så ni får hålla tillgodo eller klicka på länken.)

 

 När du nu har tittat på filmen så finns det en länk HÄR till Naturskyddsföreningens hemsida där det finns konkreta tips på vad du kan göra och undvika.

 

Igår köpte jag en ny handkräm från Estelle & Thild. En riktig favorit här hemma som jag verkligen kan rekommendera. Fri från parabener och annan skit som vanligtvis går att hitta i hudkrämer.

 

 

En riktigt bra tidining jag vill tipsa om är Camino. Den innehåller allt från mode till mat, ny teknik och samhällsdebatter inom områdena miljö och hållbarhet. Två tummar upp!

 

När jag ändå är i farten kan jag ju passa på att tipsa om några bra bloggar med miljö- och hållbarhetsinriktning som jag läser. Miljömamman - skriver vassa, djupa och underhållande texter om litet och stort. Naturligt snygg - om naturlig och ekologisk hårvård, hudvård och smink. Ekomorsan - vardagligt reflekterande om konsumtion och miljö.

 

Det fick avsluta det här miljösvepet. Fin dag till er alla!

 

facebook twitter bloglovin

23 kommentarer till “miljösvep”

 • anna June 26th, 2012 12:51

  Gillar, gillar, gillar massor!!! Åh så bra!

  Vill lära mig mer, veta mer för det där låter verkligen inte bra! Du får bli en sådan här som har koll på bra/dåliga och är först att informera oss i bloggvärlden!! Jag tar tacksamt emot och då menar jag det!

  Brukar fastna i artiklar med sådant innehåll, där de varnar för olika produkter och liknande, det brukar sätta sig längs bak i huvet och skicka ut små varningssignaler ibland!

  Men ibland känns det som man vill ha lite mer information, och med mer “tyngd” (djupare) om du förstår vad jag menar!

  Kram

  [Reply]

 • Dr Grane June 26th, 2012 13:43

  Vilket bra inlägg! Miljövänliga alternativ behöver verkligen inte vara tråkiga och muppiga, många gånger är det precis tvärt om, som du visar. Mer så, det är framtiden, någon annan väg finns inte!

  [Reply]

 • Pella June 26th, 2012 14:25

  Heja dig! Vilket bra inlägg – en perfekt tankeställare och Miljömamman en ny favorit! Kramar

  [Reply]

 • Ekomorsan June 26th, 2012 14:26

  Tack för länkkärleken!!

  Ja vi har verkligen inte tid att vänta på att politikterna ska ta tag i det för oss. Allt man kan och vill göra för miljön är bra. Många bäckar små!

  Imorse klickade jag bland annat hem tandkräm och tvättnötter och väntar med spänning på mitt paket. Jag har alltid värmt min lunch direkt i plastlådan och dessutom ätit direkt ur den vilket inte kan vara bra för fem öre. Men precis som du säger att det är ingen mening att blicka bakåt. Det man gjort är redan gjort och nu ser vi framåt istället. Värmer gärna min lunch i MUJIs lådor framöver :)

  [Reply]

 • Linda - Harmony Home June 26th, 2012 17:23

  Har tittat på filmen och man får sig verkligen en tankeställare. Jag blir riktigt äcklad av det man hör om vad för ämnen som förekommer i våra produkter:( Jag har också alltid värmt min mat i plastlåda och det känns ju inte så jättebra så här i efterhand. Men som du säger, nu gäller det att tänka framåt:)

  Gillar matlådorna du har köpt, riktigt snygga!

  Kram /Linda

  [Reply]

 • Anna/Rackarungar June 26th, 2012 18:54

  Fy F**n! Jag blir galen. Dessa inlägg är så bra att jag nästan börjar grina. Jag har serverat (men inte värmt) min dotters mat i hårdplast nästan hela hennes liv. Fast jag VET att det inte är bra. Hur dum i huvudet får man lov att vara? Nu ska banemej alla tallrikar ut!

  Men hur är det egentligen om man inte värmer i plasten? Och flaskor och sådant är väl Bisfenol-fria numera?

  Tack än en gång för dessa ack så viktiga inlägg som i alla fall får mig att tänka till en extra gång. Nu är det bara steget till handling kvar.

  [Reply]

  Ekomorsan svarar:

  Alla nappar, de flesta nappflaskor samt locken på barnmatsburkarna ska vara BPA fria nu för tiden. Om det inte skyltas med att produkten är BPA fri är den med stor sannolikhet inte det. Mina barn har också ätit på melamintallrikar hittills och precis som du har vi aldrig värmt i dem. Men nu vet jag inte om jag vågar det längre. Värmen från maten borde? ju påverka plasten även om den inte är lika hög som om man skulle stoppa in den i exempelvis micron. Hellre en krossad tallrik än att utsätta de små kropparna för gifterna. Om de vuxna i studien visade så stor halt i sina stora kroppar, hur är det då med våra små stackars barnkroppar?

  [Reply]

  Anna/Rackarungar svarar:

  Ekomorsan!
  Tack snälla för att du tog dig tid att svara. Ut med plasten, plötsligt händer det.
  /Anna

  [Reply]

 • Plast, plast, överallt denna plast… » June 26th, 2012 20:21

  [...] och detta med en förhållandevis kort varsel. Tänk om alla kunde agera så snabbt? Precis som Maria Emb sa tidigare [...]

 • Karin A June 26th, 2012 22:06

  Grymt bra och viktigt inlägg Maria. Det där med plast borde jag också tänka mer på. Glaslådorna var ju riktigt fina. Och tack för övriga tips också…man kan inte skriva nog om det här. Ha en fin vecka! Kram

  [Reply]

 • Salikon June 27th, 2012 07:48

  Tack för fina alternativ till det vanliga man köper. Information och kunskap är bra och det är värdefullt att ha någon påläst i sin omgivning då man själv inte kan allt sådant själv. Jag har förmånen att ha någon mycket miljöintresserad i min närhet och detta har gjort att jag förändrat en massa saker på bara några år, allt ifrån livsmedel, kläder till hudprodukter. Det är uppskattat!

  [Reply]

 • AnnaJ June 27th, 2012 09:06

  Tack för både påminnelse och ny info. Fick mig en liten spark i baken om mer eko tänk! Hoppas det håller i sig länge och hoppas på mer ekotänk och tips här framöver =)!
  /Anna

  [Reply]

 • Elisabet June 27th, 2012 11:53

  Tråkigt Maria att du blivit så snobbig att du inte besöker bloggar du förr gjorde, att du bara raderar oss ur din bloglovin/länklista. Fy sjutton vad otrevligt.

  Brukade bolla trädgårdstankar med dig, sen slutade du höra av dig. Skrev flera gånger här men icke, noll kontakt. Ungefär samtidigt som du blev trendig och sket i flera av oss

  Det enda jag kan göra är tycka synd…men ont gör det när du förr alltid kommenterade och tyckte jag hade fin trädgård, lagade spännande mat osv…

  [Reply]

  mariaemb. svarar:

  Hej Elisabet,

  Försökte maila ett svar till dig men det var tråkigt att du inte lämnade rätt mail eller en länk till din blogg. Det blir ju så svårt att förstå vem du är då. Jag får helt enkelt svara här.

  Tråkigt att du tycker så. Var man söker inspiration kan ju ändras beroende på var man är i livet så det är inget personligt. Jo, jag rensade lite i länklistan (dock inte bloglivin!?) men jag tog bara bort dom som jag inte har så mycket kontakt med och som inte länkar till mig på sin sida! Jag följer ju såklart en hel del andra bloggar än dom som syns där! Dock så ska det erkännas att den där listan inte är så bra, den går inte att sortera som det gjorde på blogger och det är dessutom svårt att lägga till nya. Tyvärr. Vi jobbar på det men det är inte riktigt prioriterat. Sen det med kommentarerna, jag är lite dålig på det men kanske var det så att ju fler som läste och kommenterade desto mer press blev det att underhålla och svara på alla. Då blev jag lite avtrubbad och blev dålig på att svara över lag. Direkta frågor försöker jag dock alltid besvara!

  Jag är väldigt ledsen om jag sårat dig på något sätt, det är inte min mening!

  Allt gott!

  Vänliga hälsningar
  Maria

  [Reply]

 • K. June 27th, 2012 12:23

  Eftersom hela detta inlägg handlar mycket om miljö, så får jag också anta att tidningen du tipsar om också går att läsa på internet? Papperstidningar är väl inte heller särskilt miljövänligt, ELLER?

  [Reply]

  mariaemb. svarar:

  Självklart! Om du titta in på deras hemsida hade du hittat att dom självklart använder FSC-märkt samt återvunnet papper och ett Svanen-certifierat tryckeri. Dessutom finns dom som e-magasin.

  Ha det fint K!

  [Reply]

 • emelie June 27th, 2012 22:44

  LOVE!

  [Reply]

 • Lillstinta June 28th, 2012 14:39

  All kärlek till dig för att du påminner oss om detta!:)

  [Reply]

 • Jasmina June 29th, 2012 13:40

  Fint Maria, det är sånt här man inte får reda på och man tar sig liksom inte tiden att hitta information som denna så tack för länkar och bra tips :)

  Kram

  [Reply]

 • Jenny / Ekommamma i stan October 16th, 2012 13:13

  Bra inlägg! Jag är på jakt efter matlådor i glas och hittade hit tack vare en sökning på det… :-)

  Måste fråga om dina matlådor från Muji, exakt var köpte du dem? Har varit på Åhlens och frågat, men de kände inte alls till dessa. Jag verkar heller inte kunna hitta dem på Mujis hemsida. Tycker att det är märkligt, för det är ju inte så länge sen som du skrev detta inlägg ändå. Vore ju toppen att kunna få tag på!

  [Reply]

  mariaemb. svarar:

  Tack och så kul att du hittade hit! Välkommen! :)

  Så konstigt, jag köpte den på Muji’s lilla butik på Åhléns city här i Stockholm! Tror dock inte att dom finns på mindre Åhléns. På deras hemsida finns dom dock inte, letade också där först men utan lycka. Ska kolla igen nästa gång jag är i stan men det vore ju tråkigt om dom slutat med dom!

  Ha det fint
  /Maria

  [Reply]

  Jenny / Ekomamma i stan svarar:

  Tack för ditt svar! Kanske måste åka in till stan då och kolla om de finns där, hoppas som du skriver att de inte slutat med dem!

  PS. Måste också kommentera dina superfina bilder! Det får mig att vilja ta upp mitt fotande igen, nu blir det tyvärr oftast bloggfoton (och andra) med mobilen.

  [Reply]

  mariaemb. svarar:

  Tack snäll du,så glad jag blir! Men jag vet, det är så enkelt med mobilen nu. Är i en svacka med fotandet men jag hoppas att det kommer tillbaka.

  Håller tummarna för att dom har kvar dom på Muji i stan! Ska nog dit idag så jag ska kolla och fråga.

  Ha en riktigt fin helg!
  /Maria

Skriv en kommentar